17 хил. деца били върнати в училище

17 000 деца  са върнати в училище,  каза заместник министърът на образованието Деница Савчева, която участва в регионална среща по приемна грижа във Видин, цитирана от Радио „Фокус".  Тя посочи, че 170 000 са адресите на деца, които са посетени от съвместните екипи на образователната система, МТСП и МВР. 

„В началото на септември бе установено, че над 206 000 деца не са били на училище, значителна част от тях – 80% са в чужбина. Работата ще продължи както до посещаване на всички деца, така и работата с децата, които са върнати в образователната система. С тези деца ще работят както учителите, така и работници от социалната система“, каза Деница Савчева. Тя допълни, че 103 деца са идентифицирани като деца в риск и социални работници са започнали работа с тях.  В регионалната среща по приемна грижа бе дискутиран проблемът с децата от приемни семейства и тяхната адаптацията  в училищната среда или детските градини.

„Важно е да се знае, че всички деца могат да бъдат с проблеми , не е задължително те да бъдат от конкретен малцинствен произход , да са от приемни семейства, да са деца бежанци или да имат някаква друг етикет. Това, което създаваме като система за приобщаващо образование то е за всички деца – за най-талантливите и за тези, които имат определени дефицити , важно е обществото да приема децата по един начин, който да бъде максимално отворен, защото световете, които изграждаме през децата си, това са световете в които ще живеем“, каза Деница Савчева.