Добрите хора на България! Човещината си отива с нашите баби и дядовци. Нас ни тровят с омраза

Баба Теодосия е един добър човек, за когото писах днес. На 82 години, като през последните четири живее в старческия дом в с.Кутово. Спестявала от пенсийката си, за да построи чешма в двора на старческия дом. И го направила.  

На 15 август, в деня на Успение на Света Богородица, чешмата бе осветена и в летните горещини ще разхлажда възрастните хора, докато се разхождат в градината.

Някому ще се стори дребно, че да му обръща специално внимание.

А на мен ми стана мило.

И тъжно.

Като баба Теодосия има още много – обикновени отрудени хора. Мъдри, благородни и със здрави устои. Някои от тях учили само до трето отделение, но природно интелигентни. Финансово бедни, но богати душевно, за които е щастие да спастрят някой лев от скромните си доходи, за да направят добро.

Имам чувството, че с това поколение – на нашите баби и дядовци, ще си отиде и човещината. Истинската, безкористната и неподправената. Не тази, показната, която служи за пране на гузни съвести и за купуване на индулгенции.

Защото нас умишлено ни делят и ни вменяват да се мразим. Политиците ни заливат с отровата си още от сутринта. С хамалски речник всеки ден се търкалят в словесната кал. Заразяват ни с омразата и агресията си бавно и методично.

Защото на тях добри хора не им трябват.

Трябваме им разделени, озлобени и мразещи се.

Трябваме им разпарчетосани по религия, етнос, възраст и партийни пристрастия (не казвам по възгледи и идеи, защото те и идеите вече убиха).

Трябваме им недоверчиви и предубедени един към друг и към всяко добро дело, защото според тяхната мяра всичко си има и тъмна страна.

Трябваме им ... За да ни управляват.

А добрите хора са все още около нас. Просто трябва да ги виждаме, да ги показваме на децата си и да се учим от тях. Иначе нямаме бъдеще като човеци.

На снимката: Теодосия Параскевова (вляво), която със спестяванията си подари чешма на старческия дом в с.Кутово