Доц. Мария Пиргова: ГЕРБ даде най-голямата подкрепа за лидера на БСП

Политологът доц. Мария Пиргова пред leaderstoday.eu

Доц.Пиргова, отмина третото заседание на 49 конгрес на БСП – какви са основните политически послания и алтернативи, които предложи БСП, според Вас? Заседанието на конгреса бе свикано само за 14 дни, а заявените теми бяха алтернативните предложения на партията за бюджетните политики и приоритети на българското председателство, но спешното свикване даде основания на мнозина да очакват акцент на конгреса да бъдат вътрешно партийни въпроси.

–  Заседанието на конгреса на БСП беше второ за 2017 г. и не беше с традиционната подготовка на такъв форум. Това подсили съмненията за еднолично и продиктувана от външен  експертен център политическа стъпка на лидера на БСП. В случая лидерът се възползва от политическия момент – вътрешната опозиция на г-жа Нинова е разпиляна, без център, без обосновано мнение по множество, освен уставни и лични въпроси. Аз мисля, че характерът и интересите на личностите , които не са съгласни с К.Нинова, са такива, че те никога няма да представляват единна и знаеща какво прави вътрешно-партийна опозиция.

Успя ли БСП да представи на обществото ни своите алтернативи?

– БСП е длъжна като опозиция да предлага непрекъснато управленски алтернативи и да ги устоява в битка за власт.

БСП ПРЕДЛОЖИ СВОЕТО РАЗБИРАНЕ ЗА БЮДЖЕТНИ ПОЛИТИКИ, АКО Е НА ВЛАСТ, НО ТЯ НЕ ПРЕДЛОЖИ ПЪТЯ, ПО КОЙТО ЩЕ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ.

Конгресните документи завършиха с това, че този конгрес дава началото на алтернативно мислене. Това води до мисълта, че БСП е съвсем в началото на пътя си да мисли за власт. Обсъждането на алтернативен бюджет в такъв момент, когато правителството не е предложило своя бюджет, е политически неоснователно и да не кажа нещо по-силно.
Докладът на г-жа Нинова беше произнесен с много призивен и убедителен тон. Тя успява като лидер да увлече хората, но съдържанието на нейните думи се губи ,след като напористият тон приключи. Какво казва тя ?- Силна е в критиката на системата, наложена от ГЕРБ, предлага силни политики в данъчната, образователната и здравната  сфера. Но не посочва пътя, по който това ще стане. А вече почти 10 години ГЕРБ са на власт и всяка загуба на време, на темп в опозиционната политика, е загуба за лидера на БСП.

В ТОЗИ КОНГРЕС БСП НЕ ПРЕДЛОЖИ СВОЕТО НАМЕРЕНИЕ ЗА ВЛАСТ НА ЛЯВОТО В БЪЛГАРИЯ.

А само когато си на власт можеш да имаш политики. Това разминаване се почувства на всички нива в партията.
Колкото до Председателството на Съвета на ЕС от България, то не засяга опозиционната политика на БСП. Сергей Станишев е председател на ПЕС и неговата работа е на такъв форум да изкаже своите съображения за европейските и българските приоритети и това е необходима формалност. Станишев се държи видимо извън конфликтите в БСП, но сегашното насипно състояние на партията е част от неговата коалиционна политика в правителството му и кадровата политика в БСП. Но това е отделен въпрос.

К.НИНОВА ТРЯБВАШЕ НА ТОЗИ КОНГРЕС ДА ОБЯВИ СВОИТЕ НАМЕРЕНИЯ ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ СЛЕД БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО. ТОВА ОЧАКВАХА ХОРАТА НА БСП.

Тя не го направи и това остави залата в недоумение и празнота.

Въпреки огромната подкрепа, която бе декларирана от делегатите на конгреса за предложения дневен ред, безпрецедентно в политическия доклад на Корнерия Нинова близо половината от времето бе отделено на коментар по вътрешно партийни въпроси повдигнати в медиите от „9 другари“. Какъв е прочитът, който Вие правите: ставаме свидетели на разчистване на сметките с първоначално подкрепилите я при избора й днешни критици и затваряне на страницата или начало на още по-тежки конфликти в партията?

– Мисля, че лидерът на БСП отделя много по-голямо политическо внимание на вътрешната си опозиция, отколкото заслужава. Вътрешната опозиция няма участие нито в управлението на БСП, нито в парламентарната група на партията. В случая вътрешната опозиция може да служи само за оправдаване на слабостта на ръководството. Г-жа Нинова и Изпълнителното бюро на БСП показват безсилие да дадат идеи за нови предизборни политики. Следизборните са ясни – те са в левите реформи, които примерно, Р.Гечев и К.Нинова предлагат. А къде са предизборните послания ? – В борба с корупцията – тя в опозиция може да разобличава, но зависи от главния  прокурор, който мълчи по всички сигнали и кара БСП да изглежда нелепо в своите разобличения.

Споделяте ли мнението, че на това заседание се е състоял „другарски съд“ и БСП е отслабена или партията излиза по-силна алтернатива на управляващите?

– Не се е състоял „другарски съд“. Председателят на БСП по-емоционално се е оплакал от несъгласните с него за сега безгласни букви в партията, които имат подкрепа. Това са хора с потенциал и тя напразно се отказа от тях и толкова. Ако тя продължи по този път, ще загуби не от опозицията си и не от ГЕРБ, а от левите хора, които разбират подмяната на политиката с оплаквания.

Ставаме свидетели на нервна реакция от лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов и свикването на извънредно заседание на Изпълнителната комисия. Според Вас, това е част от „играта“ на лидерите, чрез която втвърдяват електората си като взаимно се легитимират или е реална възможността, въпреки предстоящото Председателство призивите на БСП и ДПС да доведат до ново „премерване“ на силите на избори?

– Това е най-голямата подкрепа на ГЕРБ за настоящия лидер на БСП и за самата БСП. На такава подкрепа никой в левицата не се е надявал.

РЕАКЦИЯТА НА ГЕРБ ЛЕГИТИМИРА ЗАСЕДАНИЕТО НА КОНГРЕСА НА БСП.АКО НЯМАШЕ ТАКАВА ИСТЕРИЧНА РЕАКЦИЯ ОТ Б.БОРИСОВ И ЦВ.ЦВЕТАНОВ, КОНГРЕСЪТ НА БСП ЩЕШЕ ДА ВИСИ ВЪВ ВЪЗДУХА.

Мисля, че реакцията на ГЕРБ е предварително обмислена, защото БСП няма да води яростна политика. И това е така- яростта с думи, а не с дела е , удобното поведение на опозицията за ГЕРБ. Думите тях не ги притесняват. Те са се научили да говорят като латерни, кречетала, магнитофони и изтъркани плочи. Дори не са по-напред в технологиите. Повтарят лексиката на бившия си депутат А.Тодоров и въобще не ги интересува повода, по който я повтарят. Всички до един в ПГ и правителството. Тази лексика става нетърпима за българите, които включват телевизорите си, а те са много.
Лошото за ГЕРБ идва от тяхната самоувереност и от това, че нищо не променят. Сега ще има огромни хвалби покрай председателството на ЕС. Ще има много снимки за хвалби, ще ни дойде до гуша. Б.Борисов вече надмина Тодор Живков по хвалби и предстои да постигне невиждани и трудно търпими висоти в това отношение. Затова мисля, че ГЕРБ ще бъдат готови за сваляне от власт след председателството на ЕС, ако има кой да го направи. Мисля, че водещата партия ще бъде не БСП, а ДПС, която ще се опита да влезе в правителството на мястото на патриотите и ако това не стане ще тръгне да сваля Борисов от власт, а БСП ще трябва да последва такава политика.

БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ВЕЧЕ СЕ РЪКОВОДИ ОТ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ И КОНФЛИКТИ, В ТОЗИ СМИСЪЛ ЩЕ УЗРЯВАТ КОНФЛИКТИТЕ МЕЖДУ ГЕРБ И ДПС,

а ръководството на БСП удобно ще се опитва да наблюдава, докато това е възможно.