ГЕРБ скочиха на левицата за мигрантите, за да прикрият срамната прегръдка с Льо Пен и Фараж. Но защо и Нинова?

Защо Нинова застава на страната на Льо Пен, Найджъл Фараж, на десните и се разграничи от българските евродепутати социалисти, гласували с цялата левица и зелените в Европарламента за Резолюцията за правата на човека и миграцията в трети държави?

На 25 октомври евродепутатите от ГЕРБ Мария Габриел, Андрей Ковачев, Ева Паунова, Емил Радев и Владимир Уручев, Светослав Малинов от ДСБ, Николай Бареков  и Ангел Джамбазки от Групата на консерваторите и реформаторите демонстрираха, че са единомишленици на крайнодесните и на Марин Льо Пен, както и на известния „приятел” на България Найджъл Фараж.

Точно тази компания десни, консерватори и националисти гласува против Резолюцията на Европейския парламент за правата на човека и миграцията в трети държави.

Не е изненадващо. От тези хора друго не може и да се очаква, защото свободата и човешките права кога ли са били висша ценност за тях, за да ги прокламират сега. Пък и какво ги е грижа за стотиците хиляди българи, например, които са мигрирали в трети страни заради бедност и чиито права не са защитени, поради което десетки хиляди наши сънародници са превърнати в „бели роби”?

Въпреки отпора им, резолюцията бе приета с гласовете на цялата европейска левица - не само от Групата на социалистите и демократите, а и от Европейската обединена левица, в която влизат и евродепутатите на прогресивните леви движения „Подемос”„Сириза”, „Ди линке”, както и от Групата на зелените. За нея гласува и преобладаващата част от групата на либералите.

Да се окажеш на страната на Льо Пен срещу хората определено не е повод за гордост. Явно, за да прикрият срама си, ГЕРБ приложиха тактиката „атаката е най-добрата защита” и обвиниха българските евродепутати социалисти и либерали, че са гласували резолюция за „насърчаване на миграцията”. Преименувайки документа, за да бъде успешно внушението им и премълчавайки огромната част от истината, възползвайки се от естествения страх от бежанска вълна.

Изненадващо в техния хор се включи председателката на БСП Корнелия Нинова. След като ГЕРБ умело инспирира скандал по темата, тя заяви в петък пред медиите: „Разграничаваме се от съдържанието на тази резолюция и от нейното гласуване. Тя не отговаря на политиката на БСП. Нашите евродепутати са изразили своя позиция, без тя да е съгласувана с ръководството на БСП.”

В допълнение стана ясно, че Изпълнителното бюро щяло да търси сметка от евродепутатите от БСП, които са подкрепили документа – Сергей Станишев, Георги Пирински и Момчил Неков.

Изявлението на Нинова е сериозен сигнал, при това не първият, че под нейно ръководство БСП е на път да се изроди в нещо различно от социалистическа партия.

Председателката и клакьорите й, които се включиха в нейния хор, за да я похвалят за „твърдата” позиция и да привидят като враг „песоглавците”, или не са наясно за какво става въпрос, или предумишлено манипулират и заблуждават.

Склонна съм да приема второто, защото не мога да допусна, че лидерът на най-сериозната партия в България е некомпетентен, не прави разлика между лява и крайнодясна политика, нито пък разбира от международна политика и право.

От изявлението на Нинова произтича изводът, че тя самата не приема въпросната резолюция, а евродепутатите социалисти е трябвало да гласуват срещу нея. Това нейно становище срещу въпросния документ напълно съвпада с позицията на европейската десница и нарежда г-жа Нинова до Марин Льо Пен, например.

Основателно възниква въпросът защо Нинова застава на страната на Льо Пен, Найджъл Фараж, на десните?

В момента в България проблемът с бежанците е истеризиран и Нинова направи най-елементарното и лесното – и тя засвири на тази струна, защото преди президентските избори това най-лесно се продава, а и се харесва на публиката.

И какво тук значат някакви си принципи, някакви си ценности, някакви си права на човека, когато важното е изборите да бъдат спечелени? Това е логиката на прагматиците и те я следват. Дори и с опасното сближаване на национализъм и социализъм.

Та затова е и тази лишена от всякаква политическа логика реакция на соцлидерката по повод Резолюцията на ЕП. Политическа логика няма, но прагматичен смисъл – колкото щеш.

Реакция, която между другото постави в доста деликатно положение кандидатката за вицепрезидент Илияна Йотова, например. 

В деня, в който Нинова се разграничи от собствените си евродепутати, Йотова обясни позицията на колегите си (разбира се, избягвайки факта, че позициите на ГЕРБ и на председателката на БСП са се оказали идентични).

Мнението й във Фейсбук можете да прочетете тук.

Сергей Станишев също писа във Фейсбук:

„Недопустимо е отговорни политици да използват СТРАХА в предизборната кампания, за да преборят своя ужас от загубата на изборите.

В този случай от ГЕРБ решиха да изопачат документи на ЕП, за да направят политиката и кандидатите си по-приемливи.

Но, нека ви кажа срещу какво гласуваха от ГЕРБ:

  1. очевидно срещу човешките права, но те не са ценност и според кандидата им за президент - г-жа Цачева.
  2. срещу намаляването и спирането на мигрантските потоци! Нека сме наясно, че тази резолюция на ЕП цели намаляването и спирането на мигрантските вълни. Гласуването срещу нея показва нежелание за справяне с мигрантската криза.
  3. срещу политиките по спазването на човешките права в трети страни. Резолюцията касае именно ТРЕТИТЕ СТРАНИ. За депутатите от ГЕРБ - това са страни извън ЕС.
  4. срещу даването на средства за укрепването на Фронтекс и всички други агенции - единствената точка, която касае пряко България и ограничава мигрантските потоци. Добрият граничен контрол може да бъде единствената спирачка срещу навлизането на незаконни мигранти у нас.
  5. срещу борбата с каналджийството и трафика на хора - а България е най-потърпевша от това.
  6. срещу еднаквия аршин - защото тази резолюция засяга 244 млн. души по света, включително и българите зад граница. Но явно от ГЕРБ срамежливо флиртуват със сънародниците ни в чужбина по време на избори, но гласуваха срещу спазването на трудовото законодателство и достъпа до здравеопазване и образование, както и срещу признаването на квалификацията на мигрантите!”

Целия текст можете да прочетете тук.

Пълния текст на резолюцията на български език можете да прочетете тук.