Оставете „Панония”, вижте "Осман Пазвантоглу" и Ташкюприя

В 21-ви век пазим трските имена, следи от многовековното робство.

На предстоящото си заседание общинският съвет във Видин щял да разгледа предложение за преименуване на основния видински булевард „Панония” в...”Дунавски вълни”.

Защо сменяме славянското „Панония” с име, което асоциира с название на сладкарници или с културния фестивал „Дунавски вълни”, който е една от атракциите на общината. Може би вносителите се шегуват с общината заради новата настилка на булеварда, която на места е наистина като дунавски вълни?

Видин има нужда от преименувания, защото двехилядолетният град и през 21 век носи турски имена на улици, местности и квартали, следи от многовековното робство.  Какво ще кажете за кварталите „Кум баир”, „Ак джамия”, площад „Таш кюприя”, местността „Чобан кюприя”?

В зората на демокрацията сините общинари преименуваха улици по тертипа отрицание на всичко заварено. Под ножа на декомуинзацията паднаха Елин Пелин, Юрий Гагарин, Христо Смирненски, Валентина Терешкова, Ровно, Радецки. Техните улици сега са „Лом”, „Марица”, „Камчия”,„Общинска”.

Дори руският генерал Боревски, влязъл пръв във Видин по време на руско-турската освободителна война, днес герой на исторически възстановки, е сменен с ...Осман Пазвантооглу. Не е лошо историците да разкажат на гражданите за действията на този видински владетел срещу местното българско население, а не само да се говори за джамията и библиотеката му.

Странно, но при преименуването в зората на демокрацията са сменени имената на улици като „Заря”, „Искра”, „Плиска” . И те са се сторили комунистически на кохортата на Достоевски.

Нима е дошло ред и на Панония?

И ако някой е решил, че трябва да сменя името, защо да не бъде върнато старото име на булеварда "Асен Балкански", който е участник в съпротивителното движение по време на Втората световна война.