От 2016 г. терминът "социална роля на пола" го има в законодателството. Корнелия Нинова също го подкрепила

Терминът за соцалната роля на пола вече го има в българското законодателство - в Закона за равнопоставеност на жените и мъжете, и не е довел до поява на трети пол, заяви омбудсманът Мая Манолова по време на дискусията за Истанбулската конвенция, която се провежда днес в Софийския университет.

Въпреки това, Манолова, която обяви подкрепата си за Истанбулската конвенция, поиска тълкувателна декларация след широк обществен дебат.

Проверка на "Фактограф" установи, че в параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за равнопоставеност на жените и мъжете действително това понятие фигурира. Законът е приет на второ четене на 14 и 15 април 2016 г. По време на обсъждането на отделните текстове този параграф е приет без никакви изказвания в залата и "За" са били всички присъствали депутати от ГЕРБ, БСП, АБВ, Реформаторския блок, БДЦ и ДПС (вижте как са гласували политическите сили по параграф 1 на снимката долу).

Лидерите на БСП Корнелия Нинова, на НФСБ Валери Симеонов и на ВМРО Красимир Каракачанов, които сега скачат срещу "социалната роля на пола", тогава не са обелили и дума против него.

И тримата са отсъствали от зала при гласуването на закона на второ четене, но всички присъствали депутати от БСП са били "За", докато от Патриотичния фронт е имало един "Против" и един "Въздържал се" - т.е. те поне са последователни, а не сменят мнението си по пет пъти на ден.

Интересно е, че между двете четения лично Корнелия Нинова, заедно с още осем народни представители от "БСП Лява България", е внесла предложение за изменение и допълнение на приетия на първо четене законопроект. Те са искали промяна в някои текстове, създаването на нов член, но не са имали никакви претенции, засягащи "социалната роля на пола". Нинова е била член на водещата комисия по този Законопроект - тази по труда, социалната и демографската политика, но и в протоколите от заседанията на комисията не е отразена никаква нейна активност по въпроса.