Почина кметът, извършил най-мащабното строителство в историята на Видин

Днес е тъжен ден за Видин! Изпращаме един от най-добрите му синове, отдал на града, общината и нейното гражданство беззаветно целия си живот и цялата си жизнена и духовна енергия. Почина Ангел Иванов – Галуц.  

За да се поклонят пред паметта му се стекоха стотици негови съграждани и политици, сред които Михаил Миков, д-р Цветан Ценков и Димитър Велков.

За живота и дейността му припомни Владимр Иванов, който произнесе слово от името на областния и общински съвет на БСП и на Българския антифашистки съюз:

Ангел Иванов - Галуц е роден на 10 ноември 1923 г. Годината на Септемврийското антифашистко въстание, в което Видин и неговото семейство участват с ясното съзнание за принадлежност към прогресивната част на своя народ и човечеството.

Израснал в такава среда, той завинаги прегръща идеите на социализма. В своите мемоарни спомени сам е написал: „Растях и възмъжавах в сянката на исторически събития и макар и непълнолетен, разбрах, че съм застанал от едната страна на барикадата в битката за реализиране на наследения от родителите ми идеал. И така вместо на ученическия чин се озовах зад стените на видинския затвор, заради участието си в антифашисткото движение. Последва съдебен процес, присъда и концентрационен лагер...”

Завръща се във Видин в началото на 1944 г., за да се включи отново в нелегалната борба.

След 9 септември със същата енергия и всеотдайност се хвърля в нелеката битка за изграждане на новото общество.

През 1964 г. е избран за кмет на Видин, където разгръща изцяло управленските си и организационни качества. Ето какво си спомня самият той за този период от живота си:

„Когато станах кмет на Видин, градът ни, макар и от 5 години окръжен център, бе със силно изразен занаятчийски характер. В него целогодишно имаше заблатени терени... Ежегодните строителни програми предвиждаха освен спешни оздравителни мерки за ликвидиране на тези маларични огнища и мероприятия за изграждане на материално-техническата база на градската икономика, училища, детски градини, разширение на електрическата мрежа и ВиК-съоръженията, модернизация на селското стопанство, реставрация и консервация на исторически обекти.”

Неговото 5-годишно кметуване – от 1964 до 1969 година е свързано с най-мащабното строителство в историята на Видин – промишлено, жилищно, търговско, с озеленяване на града и подобряване на инфраструктурата. Някои от обектите като Химическите заводи, Домът на съветите, колекторът и помпената станция за отпадни води, продължават и след неговия мандат. Но с името на Галуц като кмет се свързва първият сондаж за минерална вода и построяването на минералната и новата градска баня, разширяването на крайдунавския парк от Телеграф капия до крепостта „Баба Вида”, благоустрояването на булевард „Панония”, озеленяване и асфалтиране на хиляди квадратни метри от територията на града и селата, електрифициране и др.

Тогава започва изграждането на парка в района на спортната зала, реставрирането на крепостната стена по брега на реката, строителството на гребната база. По-старите видинчани помнят и мащабното жилищно строителство. Годишно 900 новодомци получаваха своите жилища, а това прави над 4 000 изградени домове през мандата му.

Приживе бай Ангел често с болка си спомняше, че тогава във Видин са живели над 80 хил. души, а сега са останали наполовина.

След 1969 г. Ангел Иванов е ппредседател на Окръжния съвет на ТПК, директор на СД „Местна промишленост и битови услуги” и зам.-директор на „Вилмекс”.

Неуморен и всеотдаен и след пенсионирането си през 1990 г. е избран за председател, а по-късно за секретар и почетен член на Областния съвет на Българския антифашистки съюз и нито за минута не престана да обича и да работи за хората, за своя град и за своя социалистически идеал.

От днес Видин и ние осиротяхме и станахме по-бедни с една изключителна личност, с един достоен гражданин, с един човек мярка за вярност и последователност, почтност и трудолюбие, посветил живота си на другите.

От пейзажа на Видин ще липсва високата и стройна, вечно забързана и целеустремена фигура на Ангел Иванов – Галуц. От колорита на Видин ще липсва човекът с вестник в ръка, с ту тъжната, ту весела усмивка на всеопрощаващия мъдрец, с неподправеното си чувство за хумор и с умението си да общува с всеки на неговия език и в неговата духовност.

В редиците на социалистическата партия, в която членува повече от 70 г., на антифашистките дейци и на хората с прогресивни леви идеали ще липсва пламенния другар, посветил живота си до последен дъх на постижимата мечта за повече справедливост и добруването на хората.

Дълбок поклон и вечна му памет!