БАН препоръча отпадане на плоския данък

БАН представи годишния си икономически анализ и препоръча данъчна реформа - отпадане на плоския данък и въвеждане на подоходно семейно облагане, съобщи БНТ.

Икономическият ръст се измерва със стойността на брутния вътрешен продукт, който пък се определя от няколко фактора- потреблението на стоки и услуги, инвестициите и износът. И докато имаме относително добро ниво на потребление, а голям дял от инвестициите, дължим на Брюксел по линия на европейското финансиране, то износът буксува. Поради тази причина и анализаторите от БАН не очакват висок темп на растежа, а прогнозата за БВП се движи около 3 и 3,5 на сто.

Според анализаторите от БАН само за последните две години близо 7 млрд. евро инвестиции са напуснали България, като за 2016-та те са били - 3.4 млрд. евро, а 2017-та- 3.1 млрд. евро. Основната причина е търсенето на по-добър инвестиционен климат, било то чрез финансови инструменти, било то чрез купуване на имоти зад граница.

На този етап от БАН препоръчват дебат за нов данъчен модел с отпадане на плоския данък и въвеждане на подоходно и семейно облагане.