Десният националистически уклон на Нинова вече е заплаха за БСП

Под ръководството на Корнелия Нинова БСП е на път да се превърне в евтина политическа куртизанка, която, в желанието си да бъде обладана от властта, с лекота се отрича от моралните си и идейни ценности. През последните две години се наблюдава загуба на идентичност и прикрити опити за преформатиране на партията от лява в национал-популитска формация. Напоследък обаче председателката не може да скрие десния си националистически уклон, който стана очеваден около казуса с Унгария.  

На 12 септември Европейският парламент задейства процедура срещу управляваната от Виктор Орбан еврочленка заради нарушаване на фундаментални ценности на демокрацията и човешките права в следните области - конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинствата; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права. 

Корнелия Нинова обаче обяви, че е против санкциите за Орбан – позиция, която се споделя от крайната десница и националистите в Европа, но не и от демократичните и прогресивни партии.

„Не за пръв път със Сергей ще бъдем на различни позиции”, каза в телевизинно интервю партийната председателка, опитвайки се да представи тоталното си разминаване с европейските прогресивни партии като разминаване със Сергей Станишев.

Срамната истина е, че Нинова е на различна позиция с цялата европейска левица, а не само със Станишев, не само с оглавяваната от него група на социалистите и демократити в Европейския парламент, но и с: 

- групата на Европейската обединена левица, в която са испанската „Подемос”, гръцката „Сириза”, германската „Левите” и др.,

- групата на зелените,

- групата на либералите и демократите.  

Справката за поименното гласуване показва, че само двама евродепутати от Групата на социалистите и демократите са гласували в подкрепа на Орбан – Момчил Неков от БСП и чешкият депутат Ян Келлер.

Така Корнелия Нинова и Момчил Неков се оказаха на един акъл с крайно десните и националистическите формации:

- групата  „Европа на нациите и свободата” с лидер Марин Льо Пен,

- групата на Найджъл Фарадж „Европа на свобадата и пряката демокрация”,

- групата на европейските консерватори и реформисти.

Нинова и Неков са на един акъл с евродепутатите от ГЕРБ (без Ева Майдел), които гласуваха различно от политическото си семейство ЕНП, както и с евродепутатите Николай Бареков и Ангел Джамбазки (същият този Джамбазки, които неотдавна се изцепи, че в БСП били за разстрел заради Македония).

И не това е страшно.

Страшното е, че личното мнение на Нинова се приписва на цялата партия.

Страшното е, че стъпканата БСП мълчи, докато председателката ѝ я превръща в евтина политическа куртизанка, която от две години се придвижва все по-близко до Орбан, Льо Пен и Фарадж и се отдалечава от европейската левица. Защото не за пръв път Нинова мисли като крайната десница и европейските националистите. Или сте забравили, че преди две години тя отново беше на странана на Льо Пен, Фарадж и ГЕРБ и се разграничи от българските евродепутати социалисти, гласували с цялата левица и зелените в Европарламента за Резолюцията за правата на човека и миграцията в трети държави?

Страшното е, че идейните дебати са задушени, неудобните са отстранени и не само партията, но и много хора в нея, се превръщат в евтини куртизанки, които се водят не от идеи, а от поговорки като "Преклонена главица, сабя не я сече".  Защото идват избори, ще се редят листи и ще се номинират кандидати - за депутати, съветници, кметове, за запълване на политически квоти в държавни органи...

При единомислието на ГЕРБ, патриотите и БСП на Нинова по казуса с Унгария няма опозиция, която да каже колко неадекватна е подкрепата за Орбан.

Затова публикуваме част от анализа на Евгений Дайнов по повод гласуването в Европейския парламент и ситуацията в Унгария:

"Не става дума за нападение срещу някакъв национален герой; а за наказание срещу човек, правещ заслон за кражбите на своите приятели и семейства и поради тази причина нарушаващ елементарни законови норми, изразяващи ценностите на Европа.

Според тазгодишен доклад на ОЛАФ (европейската служба, разследваща кражби на еврофондове), зетят на Виктор Орбан днес усвоява около една-трета от всички европейски фондове в Унгария, което го обогатява с около 1.5 милиарда евро годишно. В разследване от миналата година, Ройтерс разкрива, че група десетина унгарски „бизнесмени”, събрала се покрай въпросния зет и един съученик на унгарския премиер, е усвоила общо към 9 милиарда евро публични средства от 2010 година насам. А докато преди 2010 година тази групичка е усвоявала под 2 процента от стойността на всички обществени поръчки в Унгария, то към 2017 година този процент чудодейно е стигнал 28 процента.

 

За да се поддържа крадене в такива размери е задължително да се случат няколко неща.

 

Първо, да няма ефективно налагане на закона. Защото, съгласете се, ако има професионални разследващи, преследващи и законораздаващи институции, крадящите много бързо ще се оказат в затвора. Затова Виктор Орбан преустанови върховенството на закона в Унгария, като подчини съдебните органи пряко на своята воля.

 

Второ, да няма независими медии, които да си вършат работата. Напомням дефиницията за такива, дадена още от Джордж Оруел, един голям разбирач на диктаторския манталитет: „Журнализъм – това е да публикуваш нещо, което властта не иска да види публикувано”. Такива публикации в Унгария отдавна няма, защото 100 процента от всички медии са директно подчинени на властта.

 

Трето, обществото да бъде убедено да не се вглежда прекалено внимателно в делата на политиците си. За целта е необходимо, след ликвидирането на правосъдието и свободата на словото, да бъдат притиснати другите среди, в които се форимира обществено мнение – неправителствените организации и университетите. И това Орбан вече направи, като прокара ред закони, правещи работата на НПО на практика невъзможна. Със закон се опитва да закрие и единствения частен (т.е. независим) университет в Унгария, а напоследък лично диктува на държавните университети, какви предмети могат и какви не могат да преподават. Звучи като Туркменистан от времето на Сапармурат Туркменбаши Великолепни; но се случва днес в Европа...

 

Европейският парламент гласува наказание за Унгария именно за тези три неща, а не, както смехотворно се изказа унгарският външен министър – защото било имало заговор на „либерални” политици, които искали да залеят Унгария с мигранти.

...

По отношение на мигрантите, интересът на Унгария (да държи бежанците в нашия регион) и на България (да не ги държи) са коренно противоположни – факт, към който ГЕРБ и БСП проявяват престъпно нехайство. Дали обаче има нещо привлекателно за българите в модела общество, изградено от Орбан в самата Унгария?

Да започнем с главното. Орбан твърди, че гради общество, което не е основано върху човешките права, както е в Европа; а е основано върху принадлежността на гражданите към християнството и към унгарската етническа група. „Унгария за унгарците-християни” – приложимо ли е това към България?

 

За разлика от България, Унгария е етнически хомогенна страна. Доста над 90 на сто от населението е и християнско, и унгарско. Защото Унгария още през 1940-те години изтребва евреите си, а следвоенните мирни договори и от 1919 г. и от 1947 г. отрязват от нея територии, в които живеят не-унгарци. България е съвсем различна. Тя не изтребва, а спасява евреите си; освен това в нея живеят поне 15 на сто мюсюлмани и поне 12 на сто не-етнически българи. Няма как да се провикнем „България за българите-християни”, тъй като веднага ще възникне въпросът: какво правим с не-българите и с не-християните?

 

Затова България има интерес да се придържа не към схващанията на Орбан, а към схващанията на Васил Левски, според който (нали помни?):

 

„Братство всекиму, без да гледаме вяра и народност... Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!”.

 

България само печели от привързаността си към европейските ценности, следващи линията на Левски – т.е. към онова схващане за правата, според което всички хора имат еднакви права, бидейки хора; и според което не може правата да са обвързани с произход или религия.

 

Да не говорим за настойчивия призив на Орбан унгарците да не мислят за нищо друго, а само за „труд, семейство, преданост към Отечеството”. Едва ли е перспективна държавата, в която никой не гледа, какво правят държавниците (дали не крадат, например), защото единствените права, които съществуват, е човек да си наляга парцалите, да си гледа семейството и да слави вождовете на Отечеството..."