Изборът на Нинова беше конгресен сговор. Сега пак се опитва да приласкава сговарящите се

Нинова е на власт с близо половин година повече от предходното ръководство, разполага с много повече възможности и ресурси за действие, но изгуби парламентарните избори и поголовно губи местни избори, казва АТАНАС МЕРДЖАНОВ

Две години изминаха от преломния избор на нов лидер в БСП, промени ли се нещо в партията?

Много неща се промениха в партията – както в българската левица, така и в българския политически живот. Все пак две години за един политически председател са предостатъчен времеви срок, в който да покаже своите възможности. Аз смятам, че Корнелия Нинова започна с едни сериозни и обещаващи задачи и резултати – имам предвид президентската победа, но след това като че ли нещата се попрепънаха и ние сме свидетели само на различните фиаска в политиката – както по отношение по отношение на парламентарната дейност, така и по отношение на различните инициативи, към които поемаме ангажимент. И тук големият въпрос е как функционира партията – дали като лидерска, дали като едно консолидирано колективно образувание, къде се вземат решенията и как те стигат до членовете на партията и до съмишлениците и до гражданите.

Имаше много крясъци година-две, но в крайна сметка това не помага особено на левицата. Имаше и много обещания – за телевизия в кратки срокове, до края на предната година. Вместо това виждаме скандални искове към една безспорно лява  медия, каквато е „Поглед.инфо”. Това са все въпроси, които не просто се нуждаят от категоричен отговор, а се нуждаят от едно смислено обяснение на цялото ръководство.

Все пак то не бива да забравя, че е на власт повече от предходното с близо половин година и с много повече възможности и ресурси за действие – имам предвид и финансови, и материални, както и парламентарни. Аз винаги съм твърдял, че въпреки категоричните заявления за опозиционност и то категорична опозиционност, тази опозиционност на мен ми се вижда имитация. Така се случи и по време на вота на недоверие, така се случи и с комисията „ЧЕЗ”, така се случва и в редица други законопроекти, за които ръководството дава указания да бъдат подкрепяни от народни представители – имам предвид Закона за малките бензиностанции, отколкото за сериозни алтернативни действия.

Можем ли да твърдим, без да правим заключения, че изборът на Корнелия Нинова е бил прибързан и малко объркващ за редиците на БСП

Изборът на Корнелия Нинова беше един конгресен сговор, затова падна Миков. След това се видя, че голяма част от сговарящите се бяха изтикани и изхвърлени от ръководството, няма смисъл да посочвам конкретни имена, те са ясни. Сега сме свидетели на един друг процес, при който пак се опитва да приласкава един или друг от сговарящите си, да им се поднасят обещания за едно или друго. За мен важният въпрос е как функционира партията – не като лидерска,  като едно колективно социално образувание в защита на интересите на българските граждани от една страна и доколко ние ще печелим избори на базата на подкрепата на българските граждани. След президентската надпревара и след президентската победа, ние сме свидетели както на все още необяснимата за мен загуба на парламентарните избори, тъй като в началото на предизборната кампания водехме, поне според социологическите агенции, така и поголовната загуба на всички извънредни местни избори. По този въпрос ръководството не е дамо смислено обяснение и отговор, въпреки многобройните уж партийни инициативи по места.Тук съвсем не става дума за едно наплевателство върху сегашните. Тези заключения ги казвам до голяма степен с болка, защото виждам как като че ли изстиваме от политическата сцена.

Провали ли се Корнелия Нинова с мисията, с която беше избрана – да върне БСП на власт – и ако да, дали тя ще понесе своята отговорност? Вие сам казахте, че след президентските избори не се е използвала набраната скорост.

Истинският тест ще бъдат следващите национални избори, било те европейски, парламентарни или местни. В крайна сметка за нас е важно лидерите на партията да действат съгласно Устава, да няма разчистване на сметки, да се борят не затова да разгонват доказаните кадри, а да приобщават всичко онова, което е способно да увеличава мощта, капацитета и влиянието на БСП и левицата. Аз такива нещо почти не мога да посоча в двегодишната история на БСП, откакто Нинова е председател.  Има, разбира се, много начини да се обясняват нещата, но истинското обяснение може да проличи само чрез действията.

Цялото интервю за агенция ПИК, можете да прочетете тук