Изключително ценно дарение за Държавен архив - Видин

Архимандрит Самуил – игумен на Бачковския манастир „Успение Богородично“, направи изключително ценно дарение за библиотеката на Държавен архив – Видин. От днес всеки посетител в архива може да се наслади на първото пълно фототипно издание на българското Четвероевангелие на цар Иван Александър от 1356 г., съхранявано в Британската библиотека, Лондон.

Изданието е част от поредицата ХИЛЯДОЛЕТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ХРИСТИЯНСКО ИЗКУСТВО на издателство МЕТОДИЕВИ КНИГИ, с издатели Румяна Стоянова, Диляна Русева и Методий Петриков.

Всяко копие на средновековния български ръкопис е отпечатано фототипно, със специална технология за възпроизвеждане на златото, в 1000 автентични екземпляра. Копието, любезно предоставено от Негово високопреподобие архимандрит Самуил в дар на Видинския архив, е с №610. Известно е, че на 3 ноември 2017 г. Четвероевангелието е включено в Международния регистър на ЮНЕСКО „Паметта на света“.

От Държавен архив - Видин благодарят и пожелават на архимандрит Самуил в здраве и с Божията помощ да следва призванието си.

На снимката: Архимандрит Самуил и Светлана Кръстева от ДА - Видин