Кой си мръдна пръста за строителството на ГКПП Салаш - Ново корито

Проектът за разкриване на нов Граничен пункт между България и Сърбия при Салаш - Ново корито, е един от многото неслучили се. И за него, както за Дунав мост 2, се говори от години.

Мостът все пак беше построен, макар че през годините от толкова много неизпълнени обещания почти всички бяхме изгубили надежда.

Дали ще дочакаме нов граничен преход? 

Дали сегашното правителство все пак ще прояви политическа воля, за да продължи проекта, който прекъсна в началото на мандата си. Обясненията, че няма пари за довършване на пътя, едва ли могат да се приемат сериозно, защото става въпрос за около 2 млн. лв., което е нищожна сума на фона на милиардите, които се харчат.

Хронологията на проекта показва кой, кога и какво е направил за него:

Малък граничен пункт в прохода Кадъбоаз между намиращите се на 8 кмедно от друго българско с.Салаш и сръбско с.Ново корито е съществувал до средата на миналия век.

средата на 90-те години - започва да повторно разкриване на пункт от българска страна се говори от средата на 90-те години. 

27 юни 2007 г. - подписано споразумение  за откриване на граничен контролно-пропускателен пункт Салаш – Ново Корито. Това става по време на среща президента Георги Първанов със сръбския президент Борис Тадич.


Георги Първанов подари на тогавашния кмет на Белоградчик Людмил Антов химилката, с която бе подписал Споразумението

май 2009 г. - с решение на Министерския съвет с премиер Сергей Станишев е утвърдена спогодба за разкриване на ГКПП Салаш - Ново корито. 

2009 г. - МВР (с министър Михаил Миков) прави техническа заявка за проектиране на ГКПП с предложение за приблизителна точка за пресичане на границата, габарит на лентите за движение, изискване на разположение на местата за паспортно-визов контрол и митническа проверка, базови изисквания за сградата на администрацията, захранващи инфраструктурни и съобщителни проводи и други.


2011 г. - МРРБ е информирано, че сръбската страна не предвижда средства за изграждане на ГКПП през 2011 г. и че решаването на тези въпроси в Република Сърбия е от компетентността на повече от едно министерство.

ноември 2012 г. - проведена работна среща на кметовете на Княжевац и Белоградчик с участието на народната представителка Любомила Станиславова. 


януари 2013 г. - среща в МРРБ с участието на министъра на регионалното развитие и местното самоуправление на Република Сърбия по различни въпроси, включително по политиката за разкриване на нови ГКПП между двете страни.

юли 2013 г. - въпросът е обсъден на среща в Белград на председателяна 42-то НС Михаил Миков с председателя на Народната скупщина д-р Небойша Стефанович и с премиера Ивица Дачич.

декември 2013 г. - нова среща на председателя на 42-то НС Михаил Миков с премиера на Сърбия Ивица Дачич в София


януари 2014 г. - със заповед на областния управител Кръстьо Спасов са отчуждени на 99 имота по пътя от с.Салаш до Граничната бразда


февруари 2014 г. - правителството с премиер Пламен Орешарски осигурява за строителство на пътя 3,8 млн.лв. от Публичната инвестиционна програма

19 юли 2014 г. - министър Десислава Терзиева, сръбският министър на енергетиката и икономиката Александър Антич и председателят на 42-то НС Михаил Миков правят първа копка


август 2014 г. - Трасиране на новия път от с.Салаш до границата


септември 2014 г. - прокарване на новото трасе


декември 2014 г. - настоящото правителство спира строителството