Красимир Янков: Нинова тръгна с доверие до избирането на Радев, но не успя с влизане в изпълнителната власт

Беновска пита Красимир Янков, народен представител от ПГ на „БСП за България", член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, член на Националния съвет на БСП, в ексклузивно интервю за предаването „Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3", реализирано на 27 май 2018 година. 

- Много важна тема - за събитията и личностите в политиката. Добре дошъл, г-н Янков, радвам се да Ви видя, заповядайте! Вие личност ли сте в политиката?

Красимир Янков: Здравейте! Опитвам се да имам мнение и да го отстоявам. Това е собствена позиция,  която аргументирано да отстоявам и да намирам съмишленици.

- Да Ви захапя ли малко по стара традиция?

Красимир Янков: Не сте спирали.

- Корнелия Нинова е вече две години председател на БСП. Как изтече това време?

Красимир Янков: Времето лети. Нали знаете, ние не остаряваме, децата само порастват.

- Добре звучи! Вие казахте, че си отстоявате позициите. Когато я избирахте за председател на БСП, Вие имахте позиции, че тя трябва да стане председател на БСП и я подкрепихте с гласовете, които стоях зад Вас в конкуренцията. Вие също бяхте конкурент за поста председател.

Красимир Янков: Изразих моята позиция, че ще я подкрепя със символично влизане в залата заедно с нея, което се предполага, че хора, които са имали доверие на това, което аз предлагам, и са ме подкрепили в първото гласуване, са подкрепили Корнелия Нинова, така да се изразя.

- Но не изпихте ли после една горчива чаша и Вие, и хората, които поведохте след себе си да я подкрепите?

Красимир Янков: В рамките на тези две години, в началото Корнелия Нинова тръгна с кредит на доверие и до избирането на президента Румен Радев имаше работен режим в екип. След това излезнахме от „коловоза", който можеше да ни доведе до тази гара, която БСП да превърне намеренията си, политиките в реалност, с влизане в изпълнителната власт.

- Но не успяхте.

Красимир Янков: Това казвам. Сега, две години по-късно, аз лично правя констатация, че и предложенията, които аз съм вярвал, че са добри и съм подкрепил, подлагам на съмнение - за промените в Устава и за дистанцирането на отговорни наши членове на партията от възможността да бъдат кандидати, примерно в Народното събрание, с това ограничение за дванадесет години.

- Да разгадаем само, за момент да напомня, защото Вие си го знаете наизуст, за нашите зрители и слушатели - промените в Устава. Казвайте, промените бяха, че: не могат да се кандидатират за народни представители хора, които имат повече от...

Красимир Янков: Които са имали дванадесет години в Народното събрание.

- Е, не така, дванадесет години, това беше три маната ли? Какво беше?

Красимир Янков: Три мандата по четири години са дванадесет години.

- Да де, ама има някои, които имат няколко непълни за дванадесет години.

Красимир Янков: За дванадесет години става въпрос.

- Второ?

Красимир Янков: Знаете ли, с днешна дата смятам, че това дисквалифицира голяма част от младите, които примерно на една възраст 28-30 години, имаме такива колеги народни представители, когато станат на моята възраст, вече няма да могат да бъдат ефективни, а опит се трупа с работа.

- Не само...

Красимир Янков: Още повече, че примерно какво се случи с наши другари като Михаил Миков, Янаки Стоилов? Те намериха своето място в една затворена общност, която е юридическата.

- Преподавателската среда.

Красимир Янков: Преподават и са приети като абсолютни авторитети. Така че...

- Ето това исках да Ви кажа. Това условие дисквалифицира, да го кажа, старейшините в политиката на БСП, които не са поостарели, а знаят достатъчно.

Красимир Янков: По-скоро ограничава тяхната възможност да бъдат максимално ефективни и да използва партията капацитета, който е натрупан в тях, и чрез тях да има едно сериозно, отговорно поведение и пред тези, които ни избират.

- Добре, но преди две седмици при мен беше един от, наистина казвам го с уважение, „старейшините" в политиката  - Георги Пирински, който е минал през много политически и партийни, властови превъплъщения, да не ги изреждам. Той много наблегна на това, че Корнелия Нинова, даже ще се опитам да го цитирам точно : „толерира конфликт между млади срещу стари".

Красимир Янков: Аз съм против такъв конфликт. В политиката младите трябва да се учат от опитните, независимо на каква възраст са. Георги Пирински е един човек, който е натрупал много опит и е уважаван в нашите среди. Когато той вземе думата на Национален съвет, привлича внимание, залата утихва, и това, което той казва, винаги е много отговорно и е на база на неговия опит, неговите знания. Именно това казвам, че ограничаването на възможностите партията да използва хора с капацитет, с днешна дата, аз смятам, че е непродуктивно. Може би трябва да се направи преглед на това как се приема в нашите редици тази промяна, която беше в Устава.

- Но, връщам Ви отново към Вашия председател Корнелия Нинова, не е ли редно тя да направи един отчет за двете години, в които е начело на БСП? Нека да довърша, да Ви напомня, че тя, когато я избирахте за председател, каза, че ще се отчита всеки месец, не само пред партията и парламентарната група, а пред обществото. Нещо, което аз, простете, ако не помня ме поправете, мисля, че не се е случвало за тези две години.

Красимир Янков: Всеки може да даде оценка за работата, на който и да е политик. Всичко е видимо при политиците. Този отчет може да бъде приет като личната гледна точка на този, който дава акцент на...

- Точно това е любопитното - самооценката на този, който си позволява да оценява чуждата политика, на Борисов и на ГЕРБ. Да видим как самооценява своята политика.

Красимир Янков: В БСП такава оценка, особено на този, който е избран да бъде пръв сред равни, председател на партията, се дава на четири години. Ако започне да се формира отношение, и в средите на симпатизанти, и членовете на партията, че такъв отчет е необходимо да бъде направен по-рано, то мисля, че ще бъде направен.

- Нали сте модерна лява, г-н Янков, моля Ви се! Две години са страшно голям период, виждате, че за две години падат и се създават нови правителства, правят се международни конфликти и се решават.

Красимир Янков: Ние имаме заседание на Конгреса, най-висшия ни форум, веднъж годишно. На този форум ръководството прави отчет за изминалата година, за това какви цели са били поставени и до колко те са били изпълнени.

- Това е формално, което ми говорите. Питам Ви..., окей, окей. Защо, когато е удобно, в случая не мисля, че Вие го правите нарочно, се прикривате зад нормите, които сте си самоприели, а защо, когато времето го изисква? Не разбирате ли колко е динамична обстановката, защо да не даде отчет?

Красимир Янков: Публичността изисква всичко да е видимо, да няма нищо под килима. Аз мисля, че при нас, политиците, то е факт, всеки може да направи отчет на дейността, на който и да е от нас.

- Ами ето например - за мен ми е любопитно да чуем Корнелия Нинова, пък и защо не Националния съвет, и въобще други органи, Изпълнителното бюро, Парламентарната група на БСП. Ама откровено и честно, а не така, малко замазвайки с „голямата шпакла" нещата. Изборът Ви за президент ефективен и качествен ли е? Визирам Радев, Вие знаете, кандидатира се от инициативен комитет на БСП и беше избран с подкрепата на ДПС.

Красимир Янков: Мажоритарен е изборът на президент, и до този момент президентът, поне така разчитам аз социологическите проучвания, които са публични, получава доверието на по-голямата част от нашите съграждани. Той има и моето доверие. Аз не съжалявам, че съм подкрепил и съм работил в кампанията много тясно, за да бъде разпознат той като бъдещ президент и обединител на нацията.

- Това е хубаво, но това е платформа. Аз Ви питам точно, защото ние всичките, избирателите, очакваме от Вас, ако ми позволите една по-романтична представа да изразя, да правите живота на нас, хората, по-смислен и красив.

Красимир Янков: Той, смисълът на политиката, е да се правят предложения, които да водят като следствие подобряване на жизнения стандарт, подобряване на живота на хората. Общо взето разликата между лявата политика и дясната трябва да е само в пътя, начинът, по който да се постигне това повишаване на стандарта, иначе целите, тези, които могат да ни обединяват за в бъдеще, трябва са едни и същи на всички, които са общественици и търсят подкрепа в обществото.

- Добре, дайте конкретно, дайте да не губим време в постулати. Умеете добре да говорите.

Красимир Янков: Питайте конкретно.

- Какво има да питам, Вие сам трябва да влезнете в конкретиката. Радев беше в Москва при Медведев и в Сочи при президента Путин. Каква е Вашата оценка на тези срещи, в които, няма да си спестя и ще напомня, кофти беше, че те го посрещнаха с новината, че - „добре сте ни дошъл" ,ама „чакаме да дойде министър-председателят Борисов". За Радев беше трудна ситуация.

Красимир Янков: Ами така са планирани посещенията. Първо е държавният глава, президентът Радев и след това е министър-председателят, с изпълнителната власт. Ако е имало някакви колебания в министър-председателя, дали да посети Руската федерация, то вече едва ли ще има такива, но това в кръга на шегата. Вижте, за мен е важно, че от 2009 г. - това е първото посещение на държавен глава в Руската федерация, което е знаково.

- Какво му беше знаковото, моля Ви се?

Красимир Янков: Бяха проведени срещи, както с премиера, така и с президента. Хубавото е, че, въпреки че липсва комуникация между...

- Така, какво съдържаха тия срещи, че не разбрах аз?

Красимир Янков: Ами според правомощията му...

- Радев поиска „Български поток", отминаха го с мълчание и му съобщиха, че не се знае откъде ще минава, Путин му каза, че не се знае откъде ще минава  и „Турски поток", че за „Южен поток" сме много виновни.

Красимир Янков: Изразил е своето виждане и желание. „Южен поток" или „Български поток", както го е нарекъл президентът Радев, това е виждането на г-н Радев. Хубавото е, че независимо една от друга, и президентската институция, и изпълнителната власт гледат в една посока. Посещенията като последователност, мисля, че даже е логично първо да има този преход - уважителното посрещане на държавния глава. Пак казвам, след 2009 година, едва сега има такова посещение, и след това, вече по-конкретно, този, който има възможността да държи химикалката и да разпише договор ли, споразумение или меморандум, който да носи ползи за българския народ.

- Визирате министър-председателя Борисов?

Красимир Янков: Да, аз очаквам при посещението си Борисов, тъй като в неговите ръце са тези правомощия, да има конкретна договореност с Руската федерация.

- За, за?

Красимир Янков: Която да е от полза за България, независимо за какво.

- Е, как независимо за какво?

Красимир Янков: Може да е за търговски взаимоотношения, може да е и за енергийни проекти, но със сигурност това, което се очаква от избрания от Народното събрание за премиер на републиката, неговите посещения да имат следствие, тъй като неговите правомощия позволяват това. Следствия, които да се отразяват именно за това, което Вие повдигнахте като основна задача - повишаване на благосъстоянието, по-добър живот за хората, които живеят в България.

- Да започнем от някъде. Това ли искате да кажете? Вие нали разбирате, че Борисов ще се яви не само като министър-председател на България, а и като, в момента, председателстващ българското председателство на Европа? Може би затова също е толкова ценен да отиде при Путин като може би... Аз мога да отида и по-далеч и да Ви попитам - Борисов, харесва, не харесва на БСП, играе засега ролята на трансмисия между Ердоган и Европа. Борисов се опитва да обедини или най-малкото да организира Западните Балкани. Ще Ви питам и за срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, но не искам в момента да се отклоняваме. Направи това огромно събитие, такова събитие, на толкова държавници, ръководители! България, вярвате ли ми, аз се порових в историята, не е имала от цар Борис III, и там, даже когато са идвали, те са идвали по-скоро по роднинска линия на Величеството, отколкото тук, както дойдоха по политическа линия. Подозирате ли, че може Борисов да стане медиаторът между Русия и Европа? Знаете, че се вдигат санкциите за Русия, но се обсъждат нови.

Красимир Янков: Борисов в третия си мандат е в нова форма или нов образ. В първия мандат той се бореше срещу корупцията и вкарваше „лошите" в затвора. Вече имаше правомощията не само да ги залови, но и да ангажира институциите те да бъдат в затвора. Във втория си мандат той градеше България, решеше лентички, ако си спомняте. Сега имаме нов образ, международникът.

- Защо с такава ирония, лоши ли пътища направи?

Красимир Янков: Международникът Борисов, аз пак ще Ви повторя, очаквам от премиера на републиката - всяко негово посещение зад граница или посрещане на представител на чужда страна да има следствие, да има нещо, с което да се създават условия да се повиши стандарта на живот в България, защото ние продължаваме да сме най-бедната страна в Европейския съюз, с най-голяма „ножица" между бедни и богати, и това е функцията, в която аз искам да видя изпълнителната власт. Иначе посещението, което беше направено, тази среща в София...

- Кое посещение, Европейски съюз - Западните Балкани?

Красимир Янков: Европейските лидери на посещение в София. Чувам, повечето коментари са положителни и рекламата за София, и за председателството на Република България, мисля, че ще ни донесе ползи. Това, което се говори и за Западни Балкани, и за възможността ние да бъдем медиатор, независимо на какви отношения с Европейския съюз, дали с Русия, дали с Турция, тя не трябва да се пропуска, трябва да се развива. Още повече, че аз лично виждам Европа като Европа обединена, лидерите на едно мнение, Европа със собствено мнение, което отстоява, и този дипломатически усет и възможности, които съм искал да виждам в Европа винаги. Не просто чуждопоклонничество, презокеанско или под някакъв натиск, а интересът на Европа, който неминуемо е свързан с икономически растеж.

- Нещо много...

Красимир Янков: Да завърша, а този икономически растеж е свързан с необходимост от ресурси, които може да осигури единствено Руската федерация.

- Нещо много взехте да говорите в първо лице единствено число. Да не би да живее, все още, у Вас надеждата, че рано или късно ще оглавите БСП, дали - преди да изтече мандатът на Корнелия Нинова или след като изтече?

Красимир Янков: Започнах с това, че моята мисия в политиката разбирам като отстояване на позиция, аргументирана с факти, и в търсене на съмишленици. Това, което смятам, че е полезно за обществото, за нацията, да бъде претворено и с действия, а не само като медии.

- Добре, но Вие не се представлявате само в лично качество, Вие сте представител на, както казва Корнелия Нинова, единствената опозиционна партия, парламентарно представена. Аз ще добавя партия столетница, партия с история, която според мен...

Красимир Янков: Аз ще добавя - партия необходима на българското общество.

- Точно това исках да кажа, необходима на хората и народа, както е била и по-рано.

Красимир Янков: Защото ние, задавайки въпроси и отстоявайки мнение, винаги сме във фокуса на обществото и когато сме активни...

- Стига, стига...

Красимир Янков: Можем да получим подкрепа.

- Стига тези..., кажете конкретно.

Красимир Янков: Как Ви прозвучаха, като клишета ли?

- Аха, не исках да Ви обиждам.

Красимир Янков: Ами не, не мисля, че... Това, което казвам, е изпълнено със съдържание и аз стоя зад всяка дума.

- Изпълнете тези клишета със съдържание, БСП, ще ви кажа защо. Имате ли качествени личности, БСП, които са визионери и могат да посочат нов път или да осъществят дори това, което казвате, че искате от Борисов, от коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти? Хайде честно си кажете, не започвайте сега..., нямаме и много минути, не си ги губете, три минути още в „бля-бля".

Красимир Янков: Имаме разбира се. Ние сме партия, в която е първо колективното начало.

- Колко на брой, с извинение? Кой Ви е бъдещият военен министър?

Красимир Янков: Не ме карайте аз да прогнозирам период, в който БСП ще получи доверие да бъде водеща в изпълнителната власт и да позиционира конкретните лица.

- Питам Ви.

Красимир Янков: Ние пропуснахме тази възможност на предишните парламентарни избори, въпреки че имаше натиск и от опонента, но при нас, да се чува различното мнение, все още...

- Ето пак „бля-бля"! Кажете имате ли, колко души? Хайде, да не Ви карам и за имена. Един кабинет има средно 15-18 души.

Красимир Янков: Значи, всеки, който е готов да отстоява своето виждане и да бъде полезен, носи в раницата си генералски жезъл.

- Той и Таско Ерменков е готов, г-н Янков.

Красимир Янков: Така че не искайте отсега да посоча кои от офицерите могат да бъдат генерали.

- И Таско Ерменков е готов сигурно да бъде министър на енергетиката, но отрови и съботата, и неделята на софиянци и на управляващите.

Красимир Янков: Не желая да коментирам Таско Ерменков.

- Защо?

Красимир Янков: Аз също пиша във Фейсбук и до този момент не съм бил обект на внимание в този смисъл, в който стана Таско Ерменков.

- Как си го обяснявате? Платил си е да го тиражират ли, какво?

Красимир Янков: Ами не, аз съм внимателен в това, което изразявам като мнение, и можете да поверите. В социалните мрежи съм следен.

- Скандалът продава. Той пише, че водата на София е отровена. Вие такива работи пишете ли?   

Красимир Янков: Не желая да коментирам. За мен това е недопустимо за политик.

- Трябва ли той да напусне парламентарната група?

Красимир Янков: Това е въпрос на различно тълкуване. Той обяви, а и ръководството на партията, че няма основание.

- Вие какво мислите, пак почнахте да се криете зад „ветрилото" на общите приказки.

Красимир Янков: Бих призовал, не само Таско Ерменков, всеки, който е, така, с такъв уклон, да бъде по-внимателен.

- Какъв уклон?

Красимир Янков: Ами всеки, който изразява свое лично мнение, политик имам предвид, трябва се води първо от максимата, че той е общественик и има друг отзвук в обществото.

- Жаблянов също изрази свое лично мнение!

Красимир Янков: Знаете ли, чух сравнения с едно предаване на 90-те години, Ку-Ку, с това, което е написал Таско. Аз не правя лично аналогия, но така или иначе преекспонира се.

- Е, това пък толкова ли беше...?

Красимир Янков: В някаква степен даде се възможност, тъй като самият Таско Ерменков е политик, един от активните, и това даде възможност, включително и сега, да бъдат ангажирани институциите, които да проверят.

- Не ми отговорихте на гадничкия въпрос, който Ви зададох, като Ви хванах, че говорите твърде много с първо лице единствено число. Ще продължите ли да искате и ще успеете ли да застанете начело на БСП?

Красимир Янков: Не приемам такъв въпрос. БСП функционира като партия с колективно начало на всички нива.

- Пак се почна...

Красимир Янков: Има нужда от три основни неща - идейна, политическа и организационна...

- Не е на дневен ред засега.

Красимир Янков: Ако слушахте внимателно...

- Не, не, исках да го чуя ясно.

Красимир Янков: Това, което се случва в БСП, то се вижда.

- Последен въпрос, кратко - Станишев. Предстои избиране на нов председател на Партията на европейските социалисти. Той ще се кандидатира да бъде преизбран.

Красимир Янков: Той вече е издигнат от БСП за нов мандат.

- Така, издигнат, хубаво. Колко му помагате Вие, БСП, с качествена опозиционна политика, и колко му вредите?

Красимир Янков: Сергей Станишев има вече няколко мандата като президент на ПЕС. Аз не мисля, че има преконфигуриране на кръговете на влияние в ПЕС. Моята прогноза е, че той ще бъде преизбран.

- Е как да няма, неговият ментор Мартин Шулц претърпя доста, как да го кажа, катастрофични неща.

Красимир Янков: Едва ли в Партията на европейските социалисти размествания на кръговете..., разбирате, само от загубването на позиция на Мартин Шулц...

- Тоест Станишев ще стане?

Красимир Янков: Моята прогноза е, че ще бъде преизбран.

- Благодаря Ви! Желая Ви и Вие да станете един ден лидер на БСП!

Красимир Янков: Благодаря за разговора! 

- Желая Ви приятен ден и успех!