Миков: Държавата трябва да купи ЧЕЗ. Частният бизнес гони печалба на гърба на потребителите

В скандала с ЧЕЗ не се обсъжда какво се случва с потребителите на ЧЕЗ, обсъжда се Гинка Върбакова.

Държавата трябва да се върне в енергоразпределителните дружества.

Това заяви в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия бившият лидер на БСП Михаил Миков. Правителството влезе в ситуация, от която няма полезен ход, изтъкна той. Политиката в България се прави със страхове, е неговото мнение.

Миков напомни, че БСП е била против продажбата на основната част от енергоразпределителните дружества по времето на Симеон Сакскобургготски, както и против продажбата на остатъчния дял по времето на Бойко Борисов.

По повод на скандала с продажбата на ЧЕЗ сега, Миков каза, че репутационният проблем съществува и за държавата - как се сключват сделки в България. Затова чешкият премиер казва, че не е пратил никаква информация, защото би било странно тръжните книжа да се разнасят из българския парламент, посочи той.

Може да се намери някой народен представител, който да предложи сега държавата да закупи това, което се продава, смята той. Според Миков БСП трябва да внесе закон за закупуването на ЧЕЗ сега, за да се види кой стои зад обратното придобиване на дружеството. Все ще намерим пет - шест мениджъри, които да го управляват, ако не намерим, ще вземем от Чехия, пошегува се бившият лидер на БСП.

Според него в сагата с ЧЕЗ големият проблем е къде е държавата. Той ще продължи да стои, независимо дали г-жа Върбакова ще купи дружеството, изтъкна Миков.

Михаил Миков подчерта, че „целта на частния бизнес е печалба на гърба на потребителите, които стават все по-малко и все по-бедни”. Именно затова държавата трябва да вземе нещата в свои ръце.

Според Миков ще има „сериозен натиск за блокиране на сделката” за продажбата на най-голямото електроразпределително дружество у нас.

Социалистът е категоричен, че покупката на ЧЕЗ се финансира от банки, защото цената на дружеството е много висока.

„При тази сделка обаче не се обсъждат цената, параметрите или какво очаква потребителите. Коментира се само личността на Гинка Върбакова”, коментира още Миков.

Правителството влезе в ситуация, от която няма полезен ход, е оценката на ситуацията, която направи бившият лидер на БСП.