Проф. Божидар Димитров: Президентът е прав, че парламентарната република е атрофирала, но това се е случило още от самото й създаване – през V в. пр.н.е

Парламентарната република е атрофирала и това е нейно свойство от самото й създаване в 5 век преди новата ера. И не случайно аз съм подел борба за промяна на общественото устройство в страната. Това коментира за Агенция „Фокус“ историкът проф. Божидар Димитров по повод отчета на президента Румен Радев за свършеното през първата година от мандата му, по време на който държавният глава обяви, че парламентарната република е атрофирала заради рекордно ниското доверието в Народното събрание.

„Отчетът на президента, някой правилно отбеляза, че всъщност е отчет какво не е свършило и какво лошо е свършило правителството на ГЕРБ и много малко беше какво президентът е свършил“, посочи проф. Димитров.

„Но не бива да му се сърдим чак толкова много по една проста причина. Правомощията на президента са крайно ограничени във всяко едно отношение. Той няма право дори на законодателни инициативи. И не случайно аз съм подел борба за промяна на общественото устройство в страната. Тоест за смяна на формата на управление на парламентарната република с президентска република“, коментира проф. Димитров.

По думите му изказването на държавния глава, че парламентарната република е атрофирала, е едно от верните неща, които той е отбелязал в речта си, но това всъщност е станало много отдавна – още със създаването й.

„Тя е атрофирала и това е нейно свойство от самото й създаване в 5 век преди новата ера. Първата парламентарна република – Атинската е атрофирала за 30-40 години. В България пълната атрофия е станала в периода 1923-34 година и не случайно, когато е направен Деветнадесетомайският преврат, е въведена форма на лично, царско управление. Народът е бил доволен, щастлив, а България е отбелязала най-големият ръст във всяко едно отношение“, посочи още проф. Божидар Димитров.