Първият президент Петър Младенов в любов от пръв поглед с жена си

На този ден преди 26 г. Народното събрание го избира за президент, но мандатът му продължава само няколко месеца

За родения във видинското с.Урбабинци (днешното с.Тошевци) първи български президент Петър Младенов се знае много, но има и не толкова известни истории от живота му. 

Поводът да прелистим старите страници е датата 3 април, на която през 1990 г., точно преди 26 г.,  Народното събрание го избира за първи български президент. Това става след промяна на Конституцията, с която Държавният съвет, на който той е председател, е разформирован. Мандатът му продължава до 6 юли с.г., когато подава оставка под натиска на улични протести и се оттегля от политиката. Умира на 31 май 2000 г. след продължително заболяване.

Галя отишла при него за квартира

Жени се през 1964 г., когата е на 28 години и е първи секратр на Окръжния комитет на ДКМС във Видин. Бъдещато му съпруга Галя е току-що завършила история и пристига във Видин по разпределение. Отишла в Народния съвет да поиска квартира и оттам я препратили в комсомола.  Младата историчка влязла с молбата си при секретаря и това била им първата среща, при която пламнала любов от пръв поглед. Скоро след това се оженили и докато младото семейство е във Видин Галя Младенова работи в Окръжния архив. Впоследствие работи дълги години като журналист в сп. „Младеж“. Имат дъщеря Татяна, която е юрист, а едно от децата й носи името на дядо си Петър.

Петър Младенов е 

най-дългогодишният български външен министър, 

заемал този пост в продължение на 18 години. (1971—1989).

Баща му Тошо Младенов е партизанин, заместник-командир на партизански отряд „Георги Бенковски“, убит в сражение през 1944 г. Майка му Стойна живее до дълбока старост в блок на ул."Райнина" във Видин и умира през 2006 г.

Прапрадядото на Петър Младенов по бащина линия Младен Цеков е народен представител в I Велико народно събрание(1879 г.) и името му фигурира под № 166 в списъка на депутатите от I ВНС, гласували за избирането на Александър Батенберг за княз. Впоследствие е избран за депутат и в Първото и Второто Обикновено Народно събрание (1879 и 1880 г.).

Неговият внук със същото име Младен Цеков (дядо на Петър Младенов) се сражава като старши унтерофицер от Втори конен полк в Балканската война (1912—1913) и остава военноинвалид, след като е ранен в сражение.

Петър Младенов завършва военното Суворовско училище в София през 1954 г., след което е студент по Философия в Софийския университет и завършва Международни отношения в МГИМО (Москва) през 1963 г.

След завръщането си в България, 1963—1966 г.,е  първи секретар на Окръжния комитет на ДКМС във Видин, след това е  секретар на Централния комитет.

През 1971 г. става министър на външните работи и остава на тази длъжност в четири поредни правителства до 1989 г. Избиран е за кандидат-член, а по-късно за член на Политбюро на ЦК на БКП.

През 1989 г., заедно със своя състудент и приятел Андрей Луканов и с помощта на Добри Джуров и Станко Тодоров, 

организира вътрешнопартийния преврат, 

довел до отстраняването на Тодор Живков от партийното ръководство на пленум на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г. Оглавява партията като неин генерален секретар до промените в Конституцията (с отпадането на клаузата за „ръководната роля на БКП“ и въвеждането на забрана за държавния глава да бъде член на ръководството на партия) през април 1990 г.

Според разпространен от опозицията видеозапис по време на протестния митинг от 14 декември 1989 г. изрича фразата 

„По-добре танковете да дойдат“.

Тогава пред парламента се събира протестен митинг за отпадне на член 1 от Конституцията на България, който утвърждава ръководната роля на БКП. Чуват се скандирания "Долу БКП!" и "Смърт!" В книгата си "Голямата промяна" Петко Симеонов разказва за двама души, които викали "Да влизаме!"

"Желю Желев, тихо гневен по негов си маниер - пише Симеонов, - възразяваше (на Г. К. от НДЗПЧ): "Ти кръв ли искаш?" Онзи отвърна: "Защо не? Да не би да е лошо? Без кръв няма да минем!" Тези хора после месеци наред повтаряха: "Защо ни спряхте тогава?" "Вие сте Клин!" и т.н. Щели били да вземат властта..."

Станко Тодоров, Нешка Робева и акад. Благовест Сендов излизат от Народното събрание и се опитват да говорят с протестиращите, но са освиркани.  Пред входа на парламента излизат президентът Петър Младенов, военният министър Добри Джуров, Григор Стоичков и други депутати. Чуват се мощни освирквания и нецензурни думи. С мегафон Младенов се обръща към протестиращите с апел за отговорност "пред съдбата на народа и пред България". Финалното му изречение е: "С този екстремизъм вие тласкате България към пропастта, разберете това!"

Протестиращите продължават да крещят за оставка, президентът се обръща и тръгва към входа на парламента. В този момент, според заснетото от Евгений Михайлов, произнася: "По-добре е танковете да дойдат".

Записът е излъчен чак на 14 юни 1990 г. - три дни преди втория тур на изборите за Велико Народно събрание, вече спечелени от БКП. Защо шест месеца по-късно и дали е истински или е манипулиран - съмненията остават и до днес. До смъртта си самият Петър Младенов отрича да е произнасял тази реплика. 

Снимка: Архив