Суперклетка удари Кула (снимки)

Мощна суперклетка* удари град Кула и околните села миналата нощ. Ураганен вятър, проливен дъжд и градушка с размерите на орех, които помляха региона, предизвикаха сериозни разрушения и щети в град Кула и неговите околности. Над 100 сигнала за изкоренени огромни дървета бяха подадени, като това допълнително усложни ситуацията и причини прекъсване на електрозахранването в много райони. Паднали комини, скъсани електропроводи, паднали електрически стълбове, унищожени гради и други щети тепърва ще се описват и оценяват.

Суперклетката, която премина през област Видин е причинила градушка с големина на орех, довела до частични наводнения и нанесла сериозни щети на сгради, оранжерии, градини и частно имущество. Хората се борят да се справят с последствията от бедствието, като режат с резачки падналите дървета и отводняват помещенията си.

 

* Суперклетките са вид гръмотевични бури, характеризиращи се с наличието на мезоциклон – мощно и постоянно въртящо се насочено нагоре въздушно течение. Сравнени с другите три вида гръмотевични бури – шквалови линии, многоклетъчни и едноклетъчни бури, суперклетките са най-редки, но имат най-голям потенциал да се превърнат в разрушителни бури. Те обикновено са самостоятелни и могат да доминират местните метеорологични условия в радиус до 32 km, като нерядко в тях се образуват и торнада (в около 30% от случаите).