Светлана Кръстева: Васил Атанасов е един от основателите на археологическото дружество във Видин

Васил Атанасов е един от основателите на археологическото дружество във Видин, каза в предаването „Чудесата на Северозапада“ Светлана Кръстева, началник на Държавен архив – Видин. Тя посочи, че на 13 април 1910 година във Видин се събират 61 интелектуалци, които създават археологическото дружество, а на  3 май същата година е утвърден уставът на дружеството от Министерството на просвещението.

„В архива се съхранява  интересният  личен  фонд на Васил Атанасов, който е роден през 1876 година във Враца. Завършва Държавното рисувално училище при проф. Иван Мърквичка, преподава рисуване, краснопис, ръчен труд в Мъжката и в Девическата гимназия във Видин и е директор на Видинската мъжка гимназия през 1922 – 1923 г. Активно се занимава с археология, дописен член е на Българското археологическо дружество“, казва Светлана Кръстева.  Васил Атанасов  има над 200 публикации по археология, етнография, урежда самостоятелни художествени изложби и участва в общи градски изложби. „Васил Атанасов  е един от основателите на Комитета за повдигане на Видинския край. Участва в журирането на паметниците на падналите в Сръбско българската война през 1885 година и на падналите Бдинци във войните  1912 -1913 г и 1915-1918 г. През Първата световна война е мобилизиран на фронта като военен художник в Шеста пехотна дивизия“, каза Светлана Кръстева.  

Васил Атанасов умира на 21 декември 1943 година и посмъртно е провъзгласен за почетен гражданин на Видин. В различните документи са негови изследвания, отчети на археологическото дружество, много снимки, кореспонденции с представители на Археологическия институт.

Анна ЛОЗАНОВА, Радио "Фокус"