В интервю за китайската агенция "Синхуа" Михаил Миков поставя въпроса за строителство на тунел под Петрохан

Предложената от Китай инициатива "Един пояс, един път" (известен още като "Новият път на коприната" – бел на „Фактограф”) е един от най-добрите механизми за сътрудничество, който може да свърже Европа и Азия, да изгради инфраструктурни връзки и преодолее митническите и тарифни бариери, които възпрепятстват международната търговия. Това заявява Михаил Миков в интервю за китайската информационна агенция "Синхуа", публикувано на 28 февруари т.г.

Той допълва, че полезен и необходим е и механизмът "16 + 1" между Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа .

"Този механизъм за сътрудничество ще даде възможност на България и други страни от Централна и Източна Европа активно да се ангажират с реализирането на голямата инициатива „Един пояс, един път”, казва Миков.

Той е категоричен, че, имайки предвид възможностите на Китай, България трябва да се възползва от предлаганите шансове, включително и за строителство на големи инфраструктурни обекти, сред които е и тунел под Петрохан.

В края на 2013 г., като председател на 42-то Народно събрание, Миков проведе среща (на снимката) с Китайската банка за развитие възможностите за инвестиции в големи енергийни и инфраструктурни проекти, включително АЕЦ „Белене” и тунел под Петрохан, към които е беше проявен интерес от китайска страна. Тези усилия за привличане на инвеститор за тунела не бяха продължени от следващите правителства.

Още за разговорите тогава можете да видите във видеото